Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      
Recnik
31.10.2023
ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ГОДИШНА ДАНОЧНА ПРИЈАВА - НАЈВИСОК ДОХОД ВО 2022 ГОДИНА

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска, на прес конференција на тема „Годишна даночна пријава – највисок доход во 2022 година“ ја информираше јавноста дека Управата за јавни приходи изготви пред пополнета Годишна даночна пријава за 789.761 граѓанин со искажан годишен бруто доход од 413,8 милијарди денари, и 25,7 милијарди денари пресметан данок на личен доход.

Вкупниот приход на граѓаните во 2022 година е за 47,2 милијарди денари повисок во однос на 2021 година, и следствено на ова и данокот на личен доход е за 3,3 милијарди денари повисок во 2022 година.

     
Во прилог е прес – пакет во кој е содржана анализата на Годишните даночни пријави за 2022 година.

 


© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија