Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      
Recnik
20.11.2023
ДИРЕКТОРКАТА НА УЈП САЊА ЛУКАРЕВСКА УЧЕСТВУВАШЕ НА ДИЈАЛОГ ЗА ДАНОЦИТЕ И ЦЕЛИТЕ ЗА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ ВО 2023 ГОДИНА ВО ЊУЈОРК, САД

На покана на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска учествуваше на „Дијалог за даноците и целите за одржлив развој во 2023 година“ кој се одржа на Универзитетот Колумбија во Њујорк, САД во периодот 14-17 Ноември 2023 година.

Настанот беше организиран на заедничка иницијатива на УНДП, Владата на Финска и Владата на Норвешка а целта на Дијалогот оваа година беше продлабочување на колективната свест и разбирање за врската помеѓу оданочувањето и Целите за одржлив развој. На дијалогот се истакна стратешката улога на даночните политики и даночната администрацијата во градењето на поправедни општества поддржани од праведни и робусни даночни системи како и дека со приближување на критичната половина од Агендата за 2030 година, улогата на оданочувањето во постигнувањето на Целите за одржлив развој е позначајна од било кога.

Учесниците на настанот министри за финансии, директори на даночни администрации, претставници од меѓународни организации и дипломати на Обединетите нации се согласија дека оданочувањето не е само алатка за создавање приходи, туку истото игра значајна улога во поттикнувањето на одржливиот развој, зајакнување на социјалните договори и остварување значајно влијание врз клучните сектори како што се здравството, климата и управувањето.

Главните теми на дијалогот беа: фискални политики и влијание на даночните политики, улогата на даноците, даночна рамка за Целите за одржлив развој, потреба за инвестирање во одржливи даночни администрации, справување со незаконски финансиски текови, глобална перспектива за здравјето и социо-економската стабилност, донатори, оданочување и Целите за одржлив развој, интегрирање на економијата во даночната политика и влијанието на медиумите и новинарството врз даночните политики.

Вториот дел од Дијалогот се одржа во седиштето на УНДП каде се дискутираше за прогресивната даночна политика и родовата еднаквост, социјални придонеси за жени, даночни олеснувања како и намалување на предрасудите.

Во рамките на овој Дијалог директорката Лукаревска оствари повеќе работни средби и состаноци со дел од учесниците на дијалогот во насока на можни соработки, размена на искуства и најдобри практики.

 


© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија