Memorandum_mk
18.07.2022
НЕПОЗНАТО ЛИЦЕ ЛАЖНО СЕ ПРЕТСТАВУВАЛО КАКО ВРАБОТЕН ВО УЈП ЗАРАДИ ОСТВАРУВАЊЕ НА ИМОТНА КОРИСТ

Управата за јавни приходи известува дека изминативе денови непознато лице, лажно се претставувало дека работи во Управата за јавни приходи како одговорно лице за наплата на долгови и барало пари од даночни обврзници со цел да го намали долгот што истите го имале спрема Управата за јавни приходи.

Управата за јавни приходи денес дојде до оваа информација, и согласно член 391 од Кривичниот законик веднаш ја пријави оваа случка во Министерството за внатрешни работи во ОВР Кавадарци.

УЈП известува дека задолженијата што даночните обврзници ги имаат (согласно даночните решенија и пријави) и уплатите, преку носителите на платен промет и трезорскиот систем се книжат автоматски. Само со плаќање на даночниот долг преку носителите на платен промет и трезорскиот систем може да престане обврската на даночниот должник.

Управата за јавни приходи апелира до сите даночни обврзници да не потпаѓаат под вакви дејствија на поединци.

 
http://www.ujp.gov.mk
© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија