Memorandum_mk
Односи со јавност

15.09.2017
Средба на Директорката Лукаревска со претставниците на Меѓународниот монетарен фонд
Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска оствари средба со претставниците на Одделот за фискални прашања - Меѓународен монетарен фонд, Енрико Аав и Крис Барлоу, на која се разговараше за остварениот напредок во модернизацијата на Управата за јавни приходи, а беа дефинирани и областите за идна соработка и техничка помош од Меѓународниот монетарен фонд за зајакнување на капацитетите на даночната администрација на Република Македонија...
 
25.08.2017
„Тренд“ е затворен поради користење на нефискализирани апарати и издавање на „компјутерски“ сметки
Во врска со текстот „Тренд“ затворен поради логото на Аеродром на шеќерчињата? (објавен на интернет веб порталот republika.mk на 25.08.2017 година и на социјалните мрежи) Управата за јавни приходи најостро реагира на неточно презентирање и искривување на информациите за работењето на УЈП од страна на republika.mk Информираме дека поради утврдени неправилности во деловниот објект, односно констатирано нерегистрирање на готовинскиот промет и издавање сметки од паралелен компјутерски систем кој не е поврзан со ГПРС системот на УЈП, донесено е времено решение со кое на даночниот обврзник му се забранува вршење на дејност во деловната просторија во траење од 15 дена, и изречена е глоба од 4550 евра...
 
Понеделник, 21.08.2017 11:30 - 12:00, Управа за јавни приходи – Генерална дирекција Скопје (зграда НБРМ), 2-ри кат
Конференција за медиуми - Вработени во УЈП “амнестирале“ даночни обврзници од плаќање на данок
Ги покануваме претставниците на медиумите на прес конференцијата на тема - Вработени во УЈП “амнестирале“ даночни обврзници од плаќање на данок. Настанот ќе се одржи во Управа за јавни приходи – Генерална дирекција Скопје (зграда НБРМ), 2-ри кат, на 21.08.2017 / понеделник, со почеток од 11.30 часот.
 
17.07.2017
УЈП води 40-тина предмети за функционери
ИНТЕРВЈУ СО САЊА ЛУКАРЕВСКА, ДИРЕКТОРКА НА УЈП:„Последните податоци покажуваат дека не сите функционери пријавиле промена на имот и не доставиле Анкетен лист. Ова важи и за сите новоназначени функионери. Во моментов, во УЈП се води 21 активен предмет за функционери и службени лица согласно Законот за спречување на корупција, добиени се 5 нови барања од Државната комисија за спречување на корупција, а од страна на УЈП иницирани се постапки за уште 17 случаи“, вели в.д. директорката на УЈП, Сања Лукаревска.
 
Понеделник, 17.07.2017 - Петок, 21.07.2017, Скопје, Дебар, Пробиштип, Струмица, Битола, Свети Николе, Штип, Куманово, Крива Паланка, Неготино, Гевгелија, Ресен, Кочани, Велес, Делчево, Кратово, Тетово, Берово, Радовиш, Охрид, Прилеп, Македонски Брод, Кавадарци, Крушево, Кичево, Струга,
Обуки - Регистрирање на готовински плаќања, оданочување со ддв и пријавување на приходи од имот и имотни права
Посетете ги обуките за оданочување со ДДВ, регистрирање на готовински плаќања и пријавување на приходи од издавање под закуп на движен и недвижен имот, кои Управата за јавни приходи ги организира во вашиот град/општина. На еднодневното советување, сите лица кои се занимаваат со трговија, угостителство, превоз, хотелиерство, сместување и ноќевање на лица и други кои се заинересирани имаат можност да се стекнат со знаења и практични примери за начинот на оданочување со ДДВ, регистрирање на готовински плаќања и пријавување и оданочување на приходите од издавање под закуп на движен и недвижен имот...
 
14.07.2017
УЈП ЌЕ ОТПОЧНЕ СО ПРИСИЛНА НАПЛАТА НА РАДИОДИФУЗНА ТАКСА
Граѓаните и фирмите кои имаат неплатена Радиодифузна такса до 30.06.2017 година, да извршат плаќање на долговите во најкусо време, бидејќи Управата за јавни приходи ќе отпочне со постапки за присилна наплата. Со цел обврзниците да не се изложуваат на блокирање на сметки и дополнителни трошоци, препорачуваме навремено да проверат дали имаат заостанати долгови, односно истите доброволно да ги платат. Потсетуваме дека до донесувањето на најавената измена на законот за укинување на РДТ, обврзниците имаат законска обврска да ја плаќаат оваа јавна давачка, а за неплатените обврски УЈП има законска обврска да ги преземе сите мерки за наплата...
 
11.07.2017
Новата директорка на УЈП најави голема даночна реформа
ИЗЈАВА: САЊА ЛУКАРЕВСКА; ДИРЕКТОРКА НА УЈП - Управата за јавни приходи како државна институција ја враќа својата улога како сервис на граѓаните и фирмите…Една од позитивните промени кои се очекуваат да ги донесе новиот систем е укинувањето на Годишните извештаи за ПДД и воведување на електронска услуга е-ППД преку која граѓаните и фирмите ќе можат тековно да вршат пријавување, пресметка и плаќање на персоналниот данок по одбивка. Втората фаза е издавање на предпополнета Годишна даночна пријава по електронски пат, односно УЈП да ги пополнува пријавите, а граѓаните само да ги верификуваат податоците. Реформите во даночниот систем се неопходни, од една страна заради приближување до најдобрите даночни практики, но и исполнување на долгогодишните барања на сметководителите и обврзниците, и од друга страна заради подобрување на услугите на даночната администрација...
 
Вторник, 11.07.2017 11:30 - 12:00, Управа за јавни приходи – Генерална дирекција Скопје (зграда НБРМ), 2-ри кат
Конференција за медиуми „Даночни мерки и предизвици на даночните реформи“
Ги покануваме претставниците на медиумите на прес конференцијата на тема „Даночни мерки и предизвици на даночните реформи“ на која ќе бидат презентирани даночните мерки на УЈП за обезбедување на даночна усогласеност и даночните реформи во делот на персоналниот данок. Настанот ќе се одржи во Управа за јавни приходи – Генерална дирекција Скопје (зграда НБРМ), 2-ри кат, на 11.07.2017 / вторник, со почеток од 11.30 часот...
 
 
http://www.ujp.gov.mk
© Управа за јавни приходи на Република Македонија