Memorandum_mk
Преглед на отворен повик

Листа на должници бр.07/2021 за долгови доспеани до 31.03.2021 и неплатени до 30.06.2021 година
Тип на отворен повик: Листа на должници Датум на објава: 16.07.2021 

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.07/2021 за долгови доспеани до 31.03.2021 и неплатени до 30.06.2021 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот е:

  1. повисок од 120.000 денари за физичките лица и самостојни вршители на дејност; и
  2. повисок од 300.000 денари за правните лица.

Листата на должници се објавува на веб страницата на Управата за јавни приходи согласно член 9 од Законот за даночна постапка.
Управата за јавни приходи без согласност на даночниот обврзник на својата веб страница може да објави податоци заради исправка на непотполни информации кои се објавени во Листата на должници.

Доколку даночниот обврзник не се согласува со објавените податоци, Ве молиме да се обратите до:

  • надлежната Регионална дирекција на УЈП (види контакт) - за објавените долгови по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход и придонеси од задолжително социјално осигурување;
  • Царинска управа на РСМ - Одделение за наплата на приходи, буџет, гаранции и анализа (тел.02/3293 978 или 02/3293 971) - за објавените долгови по основ на акцизи, царини и ДДВ при увоз.

На Листата на должници бр.07/2021 објавени се 1722 должници - правни лица (повеќе за 25 од претходната листа) и 2.883 физички лица (повеќе за 25 од претходната листа).
Вкупно објавениот нето долг во Листата бр.07/2021 изнесува 8.109.433.211 денари, помалку за 42.626.462 денари од претходната листа. Нето-долгот за даноци и придонеси изнесува 8.038.812.078 денари (повеќе за 19.363.248 денари од претходната листа), додека долгот за царински давачки е 70.621.133 денари (помалку за 61.989.710 денари од претходната листа).

Document   08-4970_1_Листа на должници бр.07/2021_16.07.2021  (1 MB)
 
http://www.ujp.gov.mk
© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија