Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Recnik
Преглед на отворен повик

Листа на должници бр.05/2019 за долгови доспеани до 31.01.2018 и неплатени до 30.04.2019 година
Тип на отворен повик: Листа на должници Датум на објава: 10.05.2019 

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.05/2019 за долгови доспеани до 31.01.2018 и неплатени до 30.04.2019 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот е:

  1. повисок од 120.000 денари за физичките лица и самостојни вршители на дејност; и
  2. повисок од 300.000 денари за правните лица.

Листата на должници се објавува на веб страницата на Управата за јавни приходи согласно член 9 од Законот за даночна постапка.
Управата за јавни приходи без согласност на даночниот обврзник на својата веб страница може да објави податоци заради исправка на непотполни информации кои се објавени во Листата на должници.

Доколку даночниот обврзник не се согласува со објавените податоци, Ве молиме да се обратите до:

  • надлежната Регионална дирекција на УЈП (види контакт) - за објавените долгови по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход и придонеси од задолжително социјално осигурување;
  • Царинска управа на РСМ - Одделение за наплата на приходи, буџет, гаранции и анализа (тел.02/3293 978 или 02/3293 971) - за објавените долгови по основ на акцизи, царини и ДДВ при увоз.

На Листата на должници бр.5/2019 објавени се 1.934 должници - правни лица (повеќе за 75 од претходната листа) и 2.409 физички лица (повеќе за 183 од претходната листа).
Вкупно објавениот нето долг во Листата бр.5/2019 изнесува 8.700.077.184 денари, помалку за 817.171.580 денари од претходната листа. Нето-долгот за даноци и придонеси изнесува 8.569.230.137 денари (помалку за 807.747.529 денари од претходната листа), додека долгот за царински давачки е 130.847.047 денари (пoмалку за 9.424.051 денари од претходната листа).

Document   08-2975/1_Листа на должници бр.05/2019_10.05.2019  (988 KB)
 


© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија