Memorandum_mk
Преглед на отворен повик

Листа на должници бр.01/2023 за долгови доспеани до 30.09.2022 и неплатени до 31.12.2022 година
Тип на отворен повик: Листа на должници Датум на објава: 10.01.2023 

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.01/2023 за долгови доспеани до 30.09.2022 и неплатени до 31.12.2022 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот е:

  1. повисок од 120.000 денари за физичките лица и самостојни вршители на дејност; и
  2. повисок од 300.000 денари за правните лица.

Листата на должници се објавува на веб страницата на Управата за јавни приходи согласно член 9 од Законот за даночна постапка.
Управата за јавни приходи без согласност на даночниот обврзник на својата веб страница може да објави податоци заради исправка на непотполни информации кои се објавени во Листата на должници.

Доколку даночниот обврзник не се согласува со објавените податоци, Ве молиме да се обратите до:

  • надлежната Регионална дирекција на УЈП (види контакт) - за објавените долгови по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход и придонеси од задолжително социјално осигурување;
  • Царинска управа на РСМ - Одделение за наплата на приходи, буџет, гаранции и анализа (тел.02/3293 978 или 02/3293 971) - за објавените долгови по основ на акцизи, царини и ДДВ при увоз.

На Листата на должници бр.01/2023 објавени се 1.675 должници - правни лица (повеќе за 15 од претходната листа) и 3.291 физички лица (повеќе за 27 од претходната листа).
Вкупно објавениот нето долг во Листата бр.01/2023 изнесува 7.927.219.196 денари, повеќе за 22.304.136 денари од претходната листа. Нето-долгот за даноци и придонеси изнесува 7.743.734.205 денари, повеќе за 45.553.584 од претходната листа), додека долгот за царински давачки е 183.484.991 денари (помалку за 23,249,448 денари од претходната листа).

Document   08-267/1_Листа на должници бр.01/2023_10.01.2023  (1 MB)
 
http://www.ujp.gov.mk
© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија