Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Recnik
Доброволно регистрирање за ДДВ

За целите на ДДВ овозможена е и доброволна регистрација.

  • Доколку во изминатата календарска година даночниот обврзник остварил промет помал од 2.000.000 денари на годишно ниво, може доброволно да се регистрира за ДДВ.
  • Доколку даночниот обврзник отпочнува да врши стопанска дејност, но заради висината на претпоставениот промет не е обврзан за регистрација за ДДВ, што значи дека претпоставува дека ќе оствари промет помал од 2.000.000 денари, може доброволно да се регистрира за целите на данокот на додадена вредност.
 


© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија