Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Recnik
Повластени даночни стапки

Повластената даночна стапка од 5% се применува врз прометот / увозот на:

Производи за човечка исхрана и публикации
Семенски и саден материјал за производство на земјоделски растенија
Ѓубрива
Средства за заштита на растенија
Фолии од пластична маса за употреба во земјоделството
Земјоделска механизација
Добиточна храна, адитиви за добиточна храна и жив добиток
Машини за автоматска обработка на податоци и нивни единици (компјутери)
Термални сончеви системи и компоненти
Бебешки производи и тоа: креветче, количка, транспортер, релаксатор, седиште за во возило, када, хранилка, цуцла, шише и пелени за бебиња
Лекови
Училишен прибор и тоа: училишна торба (ранец), тетратка, молив, пенкало, блок, работна тетратка, боички, линеар, шестар, пластелин, острилка, гума и коректор
Вода за пиење од јавни системи за снабдување и одведување на урбани отпадни води и вода за наводнување на земјоделското земјиште
Медицинска опрема, помагала и други уреди чијашто намена е за олеснување или третирање на инвалидност исклучиво за лична употреба од страна на инвалидни лица
Сурово масло за производство на храна за човечка исхрана
Првиот промет на станбени згради и станови во оној дел во кој истите се користат за станбени цели и кој ќе се изврши во рок до пет години по изградбата
Превоз на лица и нивниот придружен багаж
Софтвер за машини за автоматска обработка на податоци и нивни единици (компјутери)
Услуги за одржување на јавна чистота и отпремување на отпад
Услуги на сместување (ноќевање) или сместување со појадок, полупансион или полн пансион, во сите видови на комерцијални угостителски објекти
Пелети, печки на пелети и котли на пелети, распоредени во следниве тарифни броеви од Царинската тарифа
 


© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија