Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Recnik
Програма за едукација и пракса - Студенти од Правниот факултет "Јустинијан Прима" во посета на даночната администрација
20.11.2009

Во соработка со високообразовните институции, Управата за јавни приходи продолжува со имплементација на програмата за едукација и обезбедување на пракса за студенти од областа на даноците и даночното право.

Од 16 до 20 Ноември 2009, на иницијатива на Правниот факултет "Јустинијан Прима" Скопје, на 25 студенти од последипломските студии по финансово право и финансии им е овозможено да ја посетат Управата за јавни приходи и одблиску да се запознаат со одделните функции на УЈП, деловните процеси и начинот на работа на даночните службеници.

Во рамките на четиридневната програма, предавачите од Управата за јавни приходи детално ги запознаа студентите со:

 • Даночниот систем во РМ и видови на даноци
 • Утврдување и наплата на данок
 • Концепт “Бруто Плата“
 • Дирекција за големи даночни обврзници
 • Даночниот Инспекторат во УЈП
 • Откривање “Перење пари“ во процес на надворешна контрола
 • Посебни даночни постапки за физички лица
 • Модернизација на Даночната администрација во РМ
 • Соработка на меѓународни организации и институции
 • Стратегија за комуникација на УЈП
 • Истражување на јавното мислење и мерење на задоволството на даночните обврзници од работењето на УЈП
 • Мерки на учинок и бонус систем во УЈП
 • Менаџерски извештаи
Dsc03190_thumb   Dsc03191_thumb   Dsc03192_thumb   Dsc03193_thumb  
 
 
 
 
               
 


© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија