Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Recnik
30.12.2020
ОД 01.01.2021 ГОДИНА НАМАЛУВАЊЕ НА ДДВ ОД 18 % НА 5% ЗА ЗАНАЕТЧИСКИТЕ УСЛУГИ

Согласно измените и дополнувањето на Законот за данокот на додадена вредност („Службен весник на РСМ“, бр.267/20 од 09.11.2020) од 1 јануари 2021 кај занаетчиските услуги ќе се применува повластена даночна стапка од 5% врз прометот што го вршат занаетчиите запишани во занаетчиски регистар согласно со Законот за занаетчиство, и тоа:
Поправка на:

  • велосипеди,
  • чевли и производи од кожа,
  • облека и постелнина за домаќинството (вклучувајќи крпење и прекројување) и
  • фризерски услуги
 


© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија