Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Recnik
07.06.2022
УЈП ГИ СПОДЕЛУВА НАЈДОБРИТЕ ПРАКТИКИ И ИСКУСТВА СО ДАНОЧНИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ НА КОСОВО И АЛБАНИЈА

Управата за јавни приходи, денеска беше домаќини на даночниците од Косовската даночна администрација. Врз основа на регионалните настани за фискализација организирани од Меѓународниот монетарен фонд, а по барање на Косовската даночна администрација, на билатералната посета македонските даночници поблиску ги запознаа колегите од Косово со функционалностите на системот за фискализација, како и за повратот на дел Данокот на додадена вредност искажан во фискалните сметки и нивно скенирање преку апликацијата Мој ДДВ. Изминатиот период УЈП ги сподели најдобрите искуства и практики во оваа област на онлајн состанок и со даночниците од Албанија.

Преку ваквата регионална соработка, се овозможува дополнително јакнење на капацитетите на даночните администрации, се разменуваат искуствата и се споделува знаењето во областите од заеднички интерес, што пак ќе придонесе кон поттикнување на доброволна даночна усогласеност, како и откривање и борба против даночната евазија во државите. Управата за јавни приходи преку вакви билатерални средби ќе продолжи со споделување на знаење и со останатите даночни администрации.

 


© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија