Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Recnik
Односи со јавност


Комуникацијата со медиумите се одвива преку Оддел за односи со јавност и комуникација, односно Портпаролот на УЈП.

За начинот на остварување на комуникација со средствата за јавно информирање, главните начела на комуникацијата, политиката на информирање... на Управата за јавни приходи, преземете го „Упатството за односи со јавноста и комуникација со медиумите“.

 

Година Месец Тип на соопштение  

28.04.2007
Поврат на ДДВ во рок од 30 дена
Само во првото тримесечие од 2007 година, УЈП на десет големи даночни обврзници кои искажале најголеми побарувања за враќање на данокот на додадена вредност реализираше поврат на ДДВ во вкупен износ од 1.627.955.040,00 денари.
 
24.04.2007
Модернизација на надворешната контрола на УЈП
Реорганизацијата и модернизацијата на инспекциската служба на УЈП вклучува воспоставување на современи принципи на работа, втемелени на системот на анализа на ризик, што за крајна цел има зголемување на ефикасноста, намалување на „случајните„ контроли, односно вршење на инспекциски надзор онаму каде постојат највисоки индикации за ризик.
 
18.04.2007
Пријавете неиздавање на фискални сметки и затајување на данок
Само за три месеци (од 01.01.2007 до 31.03.2007 година), на отворената телефонска линија 198, граѓаните пријавиле 820 случаи на неиздавање фискална сметка и 572 случаи за затајување на данок на даночен обврзник.
 
10.04.2007
Бележење на објекти на даночни обврзници кои немаат обврска да издаваат фискална сметка
НЕ Е ФИСКАЛИЗИРАН И НЕМА ОБВРСКА ДА ИЗДАВА ФИСКАЛНА СМЕТКА даночниот обврзник кои согласно член 9 од Законот за регистрирање на готовински плаќања е ослободен од обврската да воведе и користи фискален апарат, односно данокот од доход за приходите од вршење на дејност го плаќа според паушално утврден нето приход.
 
05.04.2007
Со измените на Законот за УЈП - вработените во УЈП треба да добијат статус на даночни службеници
Новото законско решение ја потврдува цврстата определба на Владата на РМ за спроведување на даночните реформи предвидени и во Проектот – Модернизација на УЈП, за подигнување на степенот на професионализам, ефикасноста и ефективноста на вработените, односно изградба на дисциплиниран и модерно организиран даночен орган.
 
Страници: 


 


© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија