Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Recnik
Интервјуа
Година Медиум  

10.03.2007
Затајувачите на даноци се кријат зад непрецизните закони
ИНТЕРВЈУ ГОРАН ТРАЈКОВСКИ, ДИРЕКТОР НА УЈП - Директорот на УЈП вели дека законодавецот предвидел се', ама дозволил слонови да ни бегаат.
 
01.02.2007
Не станувам заложник кај ниту еден директор! Ќе “играме” фер!
ИНТЕРВЈУ ГОРАН ТРАЈКОВСКИ, ДИРЕКТОР НА УПРАВАТА ЗА ЈАВНИ ПРИХОДИ - На 18 декември минатата година се соочив со опасноста дека нема да ја исполнам ДДВ проекцијата за декември и ќе имаме дефицит од 400 милиони денари. Ако сакав, имав многу механизми, изворни македонски, за да ја решам таа ситуација, посебно што имавме три-четири ДДВ поврати (вторник и четврток). На пример, можев да кажам што е вратено-вратено, сега - стоп и пуштаме контроли и бараме ,,рачка,, за да не враќаме повеќе ДДВ, каде потоа би покажал резултати. Има и друг метод - да ги викнам најсилните фирми, да ги седнам во канцеларија и да им речам: Ве молам уплатете ми ДДВ по ”грешка” а јас во јануари ќе ви вратам. Не го направив ни едното ни другото. Одев на ризикот на 31 декември 2006 да ми се појави “џеб”. Со ова сакам да ви кажам дека за 400 милиони не станувам заложник на ниту еден директор кој во моментот ќе ми излезе во пресрет. На пример, ако го стопирав повратот на ДДВ-то ќе паднеше во вода сe што сме работеле претходните два месеци - демагогија. И не влеговме во минус, дури натфрливме со 102,7%.
 
26.01.2007
Го замрзнавме имотот на судијката Попчевска
ИНТЕРВЈУ ГОРАН ТРАЈКОВСКИ, ДИРЕКТОР НА УПРАВА ЗА ЈАВНИ ПРИХОДИ - Во моментов, целокупниот имот на судијката Попчевска е замрзнат. Течат роковите по правото на жалба, а предметот се наоѓа пред Министерството за финансии, кое е должно во рок од 60 дена од приемот на жалбата да даде одговор. Предметот е проследен и до сите останати надлежни институции да се најдат себеси во предметот, дали има елементи на злоупотреба, елементи на кривично дело. Попчевска на име на данок ќе треба да плати околу милион и 700 илјади денари.
 
Страници: 


 


© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија